Nemojte više nikada tvrditi da ovo nije porod!

“NE ŽELIM rasplamsati rat između prirodnog poroda i carskog reza, ali nemojte molim vas više nikada nikome reći da carski rez nije porod. One koje su prošle prirodan porod mogu reći da je boljelo, i da su eto junački prebrodile sve samo da bi na svijet donijele bebu. Carski rez također boli pa iako to nije ista bol, na istom mjestu, carski je rez porod i gotovo!

Očito je da ne možemo samo tako promijeniti mišljenje o tome je carski rez “pravi” porod ili nije, ali vam želim dati do znanja da neke žene jednostavno nemaju drugog izbora.”, napisala je Jodie Shaw – mama koja je na svijet donijela bebu na jedini način na koji je mogla – ovako:

“Imala sam miom veličine dinje koji se smjestio uz sam grlić maternice te zauzeo gotovo cijeli donji dio mog trbuha, taman na mjestu gdje se danas obično radi rez. Dakle, za mene ne samo da nije bilo izbora hoću li roditi prirodnim putem već i to gdje će se uopće napraviti rez. I zato molim vas, uzmite minutu da malo promislite prije nego sljedeći put nekome osuđujuće kažete – ah, ma ti ni ne znaš što je porod, ti si bila na carskom rezu.

Razmislite malo o toj činjenici da su carski rezovi u najvećem broju slučaja stvar potrebe, a ne izbora. I srećom što postoje jer ja inače ne znamo na koji bih način rodila. Mislite li da sam svjesno odabrala da mi naprave ovakav rez i da se teško oporavljam dugih šest tjedana, samo zato što sam se bojala prirodnog poroda? A takvih nas je nažalost puno.

Nisam ni ovaj ožiljak izabrala svjesno, ali, kao i mnoge žene ni ja nisam izbora – ovaj me je ožiljak spasio od nepotrebnog gubitka krvi do čega bi sigurno došli da su liječnici inzistirali na prirodnom i uobičajenom. Ali taj ožiljak znači i nešto drugo – znači da sam i ja rodila – svoje zdravo, sigurno i sretno dijete – jer to na kraju doista i jest najvažnije. Roditi zdravo dijete!”

Izvor: fokus.ba

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*